MLADÉ VOLBY

Včera proběhly komunální volby. Když jsem si prohlížel kandidátku stran a seskupení našeho města, potěšilo mne, kolik jsem v nich našel mladých lidí, kteří mají zájem veřejně se zapojit a pomáhat zlepšit jeho obraz v očích spoluobčanů. Proces nastartovaný v květnu  parlamentními volbami  má tak své pokračování i na komunální úrovni.

 

 

Obměna na postech zastupitelů a v návaznosti na ně i ve funkcích v našich městech i obcích je přirozený a žádoucí trend. Na místo těch obehraných a okoukaných, přicházejí noví lidé, s jiným pohledem a novými nápady. Potěšilo mne, že jsem mezi kandidáty viděl své nedávné žáky, kteří již ve škole patřili k aktivním, které bylo ve třídě dobře vidět a nikdy se neztráceli v průměru. Potvrdil jsem si, že společenská angažovanost se rodí již ve školním věku a zkušenosti z třídní a školní samosprávy, jsou dobrý odrazový můstek pro životní praxi.

     Večer jsem si procházel zvolené poslance místního zastupitelstva. A tam jsem viděl, že z těch nejmladších zatím nikdo neuspěl. Voliči dali svůj hlas zkušenějším a osvědčeným, kteří pro město už leccos vybojovali.  Nevidím to jako nějakou jejich prohru, ani zklamání. Dokonce si myslím, že je to tak správně.  I ti mladí, kteří jsou na samém začátku své politické aktivit,  potřebují dozrát a své okolí o svých kvalitách dostatečně přesvědčit. A to bez řady let drobné práce pro lidi v místě a určitý stupeň trpělivosti, ani nejde. Věřím, že to mladé kandidáty od další veřejné práce neodradí a že si uvědomí, že mají na sobě dál pracovat a získávat si důvěru lidí ze svého okolí. A když to dokáží, je velká naděje, že v příštích volbách už jim to určitě vyjde.